Klanten met een aflossingsvrije hypotheek lopen in de ogen van DNB en AFM grote risico’s voor de betaalbaarheid na pensioendatum. Adviseurs moeten met deze klanten in gesprek. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: de klant heeft geen gevoel van urgentie.

Een grote financiële dienstverlener schakelt ons in. Wij optimaliseren de communicatie met bewezen technieken uit de gedragspsychologie. Die communicatie ontwerpen we overigens volgens één van de versies van het mede door Mischa Coster ontwikkelde Escalatie Preventie Model. Hiermee wordt voorkómen dat een negatieve boodschap resulteert in ongewenst gedrag, zoals het beëindigen van de relatie of kwaadspreken op social media.

Wij analyseren de bij de verschillende doelgroepen dominante psychologische determinanten. De communicatie wordt per doelgroep gefinetuned. A/B/C testen worden gedaan. Het resultaat? Tot 425 % meer conversie op de uitnodigingen voor een gesprek met een adviseur!